Werken_in_de_IT

Werken in de IT: Een goede test is het halve werk

Als IT’er komt er veel op je af. Denk hierbij aan de dagelijkse vragen van eindgebruikers. Dit wordt vaak tussen neus en lippen door afgehandeld. Zo kunnen de medewerkers weer spoedig hun werk vervolgen.

Stroomuitval

Laatst was ik bij een klant die regelmatig last had van stroomuitval. UPS-systemen zijn hiervoor de way-to-go. Door het goed inregelen van noodstroom oplossingen, kunnen kortstondige onderbrekingen van het lichtnet worden ondervangen. Zo kan de omgeving op een nette wijze worden afgesloten. Als deze onderbrekingen vaak gedurende de werkdag voorkomen zijn deze oplossingen eigenlijk ontoereikend. Zodra de noodstroomvoorziening de afsluitprocedure in gang zet, is de volledige omgeving en hiermee dus de onderneming afgesloten. Dit kan er zo toe leiden dat je 1,5 uur niet meer productief bent. Denk hierbij aan de telefonische bereikbaarheid. Ook koppelingen met externe systemen en nevenvestigingen zijn gedurende deze onderbreking niet beschikbaar. Je kan je voorstellen, dat dit de nodige frustratie met zich mee brengt. Anno 2016 is dit niet meer acceptabel. De conclusie was helder: dit mag nooit meer voorkomen.

Hoe gaan we dit faciliteren?

De afgelopen periode hebben we geïnvesteerd in een nieuw UPS-systeem met een stevige aggregaat. Deze zorgt ervoor dat bij langere stroom onderbrekingen de noodstroom accu’s via de aggregaat worden opgeladen. Zolang er diesel in de tank aanwezig is, kunnen we de stroomvoorziening constant houden. Hierna hebben we alle belangrijke netwerkcomponenten onder gebracht in de centrale serverruimte. De binnenkomende verbindingen zijn ook verhuisd naar de serverruimte. Dit zorgt ervoor dat bij uitval op de hoofdlocatie, de nevenvestigingen hier geen last van hebben. Ook hebben we de de Firewall redundant uitgevoerd in een zogeheten HA-configuratie. Zo gaan niet alle vestigingen direct op zwart bij uitval van de Firewall. Zelfs de patchruimte op de tweede verdieping en een aantal belangrijke werkplekken waren voorzien van een UPS en stroomvoorziening vanuit de serverruimte. Op het gebied van stroomuitval was alles geregeld. Tenminste dat dachten we.

Niet geheel volgens plan

Het automatisch opstarten van de aggregaat hadden wij nog niet in zijn geheel getest. Afgelopen weekend was het moment daar. Tijdens deze finale test schakelde de noodstroom voorziening inderdaad over op de accu’s. Maar na enkele seconden hoorde we nog steeds geen aggregaat starten. We hoorden alleen een dof geluid, dit was geen goed teken. Na onderzoek bleek dat de acculader voor de aggregaat verkeerd was aangesloten. Hierdoor werd de accu juist ontladen en kon de noodstroomvoorziening de aggregaat niet starten. Als wij deze procedure niet volledig hadden getest was de volledige exercitie nutteloos geworden, door een simpele acculader van 15 Euro. Het is nu zaak om deze test procedure maandelijks te herhalen en te zorgen voor voldoende diesel in de brandstoftanks!

Altijd blijven testen

Kortom hoe vanzelfsprekend het ook is, zorg ervoor dat je altijd alles van A tot Z hebt getest. Zo weet je zeker dat als je ervan afhankelijk bent, alles werkt zoals het bedacht is!

Door: Patrick Veldboer