‘SIGNALERENDE FUNCTIE VAN ONZE IT-PROFESSIONALS IS GOUD WAARD VOOR KLANTEN’
Dit artikel is reeds verschenen op AG Connect; interview met Gerbert Jan Valk, CEO van Linden-IT.
Aan sectorbinding doet LINDEN-IT niet, wél specialiseert het zich. Waarin? In werknemers die in staat zijn oplossing te bieden. “Doorleren en doorgroeien is wat onze mensen willen. Dus helpen we ze met opleidingen en het behalen van certificeringen”, vertelt CEO Gerbert Jan Valk. De nadruk bij de detacheerder ligt op support en beheerprofessionals, maar ook dat is niet in beton gegoten. Valk: “je ergens in specialiseren én onderscheiden is goed, maar het is de mix aan kansen die zich aandient die dit werk pas echt leuk maakt.”
Dat de ‘methode’ die Linden-IT hanteert aanslaat blijkt wel uit de razendsnelle groei van de detacheerder. Inmiddels werken er ruim 200 mensen en beschikt het bedrijf over vier kantoren in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Den Bosch. Zo dicht mogelijk bij de klant zitten heeft meerdere voordelen. Enerzijds ken je de omgeving en de bedrijven beter, anderzijds zorgt dit vermoedelijk voor een kortere reistijd. Er zijn weinig mensen die bij een eerste gesprek aangeven dat reistijd erg belangrijk is, maar in een tijd waarin IT’ers wekelijks diverse berichten krijgen of ze ergens willen komen werken, kan een korte reistijd wel een verschil maken.”
Het doet Valk goed dat de klanten van Linden-IT het belang van goed opgeleide helpdesk- en systeembeheermedewerkers erkennen. “Ze vormen vaak het eerste aanspreekpunt binnen een organisatie. En als systeembeheerder los je problemen van anderen op. Die signalerende functie is goud waard, omdat je vervolgens een probleem kan aanpakken of breder kunt kijken dan een incident zelf.”
Het selecteren van medewerkers
Verreweg de meeste IT-professionals die bij Linden-IT in dienst komen zijn tussen de 20 en 23 jaar oud. Het managen van verwachtingen is zeker voor deze groep medewerkers van groot belang, stelt Valk. “Ze verwachten misschien dat ze de hele dag achter een scherm en aan de telefoon zitten, terwijl ze eigenlijk problemen willen oplossen. En daarnaast willen ze doorgroeien, een functieverbreding, verantwoordelijkheid en stappen maken in hun carrière. Ze hebben een uitdaging nodig.”
Tijdens sollicitatiegesprekken krijgen kandidaten een aantal cases voorgelegd. De detacheerder bekijkt vervolgens welke stappen de potentiële medewerkers nemen om tot een oplossing voor een probleem te komen. “Er zijn uiteraard vaak meerdere oplossingen, daarom vragen we door, laten we ze analyseren en aangeven waarom ze tot een bepaalde conclusie komen.”
Gat opleiding en bedrijfsleven verkleinen
Linden-IT biedt medewerkers de kans om aan meerdere projecten te werken, maar volgens de CEO draait het primair om boeien, binden en behouden. Eén van de manieren om kort op de bal te spelen bij het aantrekken van personeel is het onderhouden van nauwe banden met de MBO Raad (het MBO Onderwijs). Het overgrote deel van de support- en beheerprofessionals die Linden-IT detacheert heeft MBO-4 niveau en volgt een opleiding ICT-beheer. “In het contact met de MBO Raad is het ons doel om het gat tussen opleiding en bedrijfsleven te verkleinen. De nauwe band met diverse opleidingen helpt sowieso bij het ons onderscheiden van de concurrentie. We investeren nu in eerste, tweede en derdejaars opleidingen.”
De eisen die klanten stellen aan IT-professionals zijn in tien jaar tijd behoorlijk veranderd. De nadruk is verschoven van technische kennis naar meer persoonlijkheid en een persoonlijke match met een werkgever. “Die match is steeds belangrijker. Dat is precies waarom we bij het selectieproces ons heel erg op de persoon zelf richten. Wie is hij of zij, hoe pakt iemand een IT-probleem aan, over welke technische kennis beschikt zij en welke kennis is er aanvullend nog nodig. De instelling van de persoon en oplossingsgerichtheid bepalen vaak het succes tijdens de detacheerperiode.”
“De match is steeds belangrijker. Daarom richten we ons bij het selectieproces heel erg op de persoon zelf. Wie is hij of zij, hoe pakt iemand een IT-probleem aan? Over welke technische kennis beschikt hij of zij en welke kennis is er aanvullend nog nodig?”
– Gerbert Jan Valk
Het belang van opleidingen en trainingen
Wie met een IT-diploma op zak de zakelijke wereld betreedt, kan aan de slag. Toch geeft Valk er de voorkeur aan om nieuwe medewerkers een paar grondige trainingen te geven voor ze naar een klant gaan. Eén van die trainingen, ITIL, gaat in op hoe een IT-organisatie is ingericht. “Vindt er drie keer een incident plaats, dan is er duidelijk sprake van een probleem en krijgt de melding een hogere prioriteit.” Daarnaast krijgt iedereen een communicatietraining voor IT-problemen.”
De nadruk ligt bij het opleiden niet op heel gerichte specifieke kennis, maar op het verbeteren van basisvaardigheden. “Die moeten gewoon goed zijn.
Eén van die basisvaardigheden is veel kennis hebben van Microsoft Windows en Office. Een andere is het kunnen analyseren van problemen. Dat geldt helemaal als het om security issues gaat. Kijk je naar de toekomst, dan zullen we nog meer energie gaan steken in aspecten als devops en scripting. Detacheren we iemand, dan zit hij of zij immers op dezelfde afdeling als ontwikkelaars. Dan moet je toch begrijpen waar zij mee bezig zijn.”
Klantaanvragen matchen met medewerkers
In het matchen van klantaanvragen en medewerkers ligt een groot deel van het succes van het bedrijf. Klopt een klant aan, dan is volgens Valk de vraag al extreem hoog. “Nee verkopen doen we nauwelijks. Dat we eigen personeel kunnen detacheren geeft ons een streepje voor op brokers. Hebben we niet direct dé ideale match, dan spreken we een tijdspad af waarbinnen we wel iemand kunnen detacheren. De oplossing kan liggen in het bijspijkeren van de kennis van een IT-professional. Doorgaans zit er één tot twee weken tussen een aanvraag en de start van de detacheringsperiode. “In dat tijdsbestek vergroten we de technische kennis van de medewerker en gaat hij of zij aan de slag in de online leeromgeving. We bieden meer dan 500 IT-trainingen aan en monitoren de voortgang en de planning.” Bij het matchen van aanvragen met medewerkers speelt tenslotte opnieuw het managen van verwachtingen een sleutelrol, naar zowel de klant als medewerker toe. “Onze aanpak is erop gericht om medewerkers ergens snel op hun gemak te laten voelen. Lukt dat, dan levert de IT’er ook sneller toegevoegde waarde. Daar wordt iedereen beter van.”
Kan uw IT-afdeling wel wat ondersteuning gebruiken?
Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden.
Lees meer over onze diensten of neem direct contact op!