Je eerste baan als Servicedesk Engineer
VOLOP KANSEN!
Na het afronden van je MBO ICT opleiding sta je voor de keuze waar je gaat werken en in wat voor functie. Eén van de mogelijkheden is om te starten als servicedesk engineer op de servicedesk. Je kunt van daaruit doorgroeien naar meer gespecialiseerde functies. Met het toenemende belang van ICT, neemt het aantal gebruikers en daardoor ook de behoefte aan ondersteuning toe. Gebruikers worden steeds handiger, hierdoor verandert de aard van de vragen continu. Op het moment dat een gebruiker contact zoekt met een specialist, gaat dit meestal om vragen waar technische kennis voor nodig is. Door deze wijziging is de functie van de servicedesk engineer erg veranderd. Van een servicedesk engineer worden zowel technische als communicatieve skills verwacht.
Wat kun je in je eerste baan verwachten en hoe ziet je carrière er verder uit? Wat zijn de mogelijkheden? Deze blog gaat hier verder op in.
Waar ga ik werken?
Als Servicedesk Engineer kom je bij de volgende organisaties terecht:
Hard- en software
Per bedrijf verschilt het met wat voor hard- en software je te maken krijgt. Bijna overal gebruikt men naast desktopcomputers allerlei mobile devices. Met de opkomst van IoT zal dit alleen maar verder toenemen. Daarnaast heb je nog de vele cloud toepassingen en opslag in de cloud waar je mee te maken krijgt. In de meer gevestigde (oudere) bedrijven voert Microsoft met zijn servers en Windows nog steeds de boventoon, vaak aangevuld met VMWare. Bij internetbedrijven en softwareontwikkelaars zie je vaak Linux, AmazonWebServices en Google-oplossingen.
Servicedesk
Er zijn verschillende carrière mogelijkheden als servicedesk engineer. Zo heb je een interne servicedesk en externe servicedesk. De interne servicedesk is gericht op de ondersteuning van de eigen medewerkers. De externe servicedesk is gericht op externe gebruikers. Internetbedrijven hebben gebruikers over de hele wereld, hierdoor kunnen zij niet alleen 9-5 support leveren. Bij dit soort bedrijven of grotere organisaties wordt in tijd-zones gewerkt. Vaak wordt er gebruik gemaakt van tools voor remote support of co-browsing. Dan kan het probleem op afstand opgelost worden. Als er apparatuur ondersteund moet worden moet je soms naar de gebruiker toe op locatie. In de meeste bedrijven worden tools gebruikt voor het registreren van: gebruikers, devices en software. Met deze tools wordt ook de communicatie met de gebruiker vastgelegd. In Nederland is TopDesk de meest gebruikte tool voor het ondersteunen van interne gebruikers. Vaak wordt er dan ook nog gewerkt met ITIL-procedures.
Hoe is de werksfeer?
De sfeer op de ICT afdeling is meestal informeel. Je werkt vaak in een team en overlegt met collega’s over de oplossing van problemen als je er zelf -nog- niet uit komt. Je hebt veel contact met gebruikers. Daarom is een vriendelijke houding belangrijk. Bedrijven stellen daarom niet alleen eisen aan je opleiding, technische kennis en ervaring maar ook aan je communicatieve vaardigheden als servicedesk engineer.
Vacatures
Meer weten?
Wil je weten hoe het is om aan de slag te gaan als Servicedesk Engineer bij Linden-IT?
Wat zijn de carrière mogelijkheden als servicedesk engineer?
Wij kijken nergens meer van op! Maar één ding staat vast: de behoefte aan deskundigheid om dit goed te laten werken, te beheren en te beveiligen blijft toenemen. Als ICT’er zal je in je hele carrière waarschijnlijk nooit uitgeleerd zijn. Tot op je laatste werkdag zal je moeten blijven studeren en de ontwikkelingen op de voet blijven volgen. Dat vraagt nogal wat van je! Soms kun je opleidingen tijdens werktijd volgen maar over het algemeen moet je dat in je vrije tijd doen. Je kunt natuurlijk het beste opleidingen volgen die direct aansluiten op je dagelijkse werkzaamheden. Probeer ook altijd erkende certificaten te halen voor de opleidingen die je volgt, zoals certificaten van: Microsoft, Amazon, Google of RedHat/Linux. Deze certificaten helpen je in jouw verdere loopbaan. Zo kun je betere banen vinden en uiteindelijk meer geld verdienen.
Na verschillende jaren ervaring als servicedesk engineer, wil je natuurlijk verder specialiseren of all-round systeembeheerder worden. Als je wilt specialiseren is het natuurlijk een voordeel als je daar ook dagelijks mee werkt. Je kunt de online opleidingen volgen en ook certificaten behalen.
Om je bijvoorbeeld te ontwikkelen tot Windows Specialist moet je de opleiding Windows Server 2016 volgen en de nodige praktijk ervaring opdoen zoals:
• Installatie van Server 2012 hebben verricht in operationele omgeving
• Gewerkt hebben met een Active Directory met meerdere servers in een operationele omgeving
• Gewerkt hebben met een virtualisatieplatform. Zelf nieuwe VMs hebben aangemaakt
• Zelf een mailserver hebben geïnstalleerd
• Zelf een webserver hebben geïnstalleerd
• DNS kunnen configureren
Om je te ontwikkelen tot all-round systeembeheerder moet je eigenlijk ervaring en kennis hebben van meerdere operating systems en cloud oplossingen zoals Windows, Linux, Amazon, SalesForce en vaak ook Cisco. Het duurt natuurlijk wel een paar jaar voordat je zo ver bent in de carrière.
Wat kun je verdienen als servicedesk engineer?
De meeste werkgevers betalen jou als servicedesk engineer een mooi salaris, 25 vakantiedagen, 8% vakantiegeld, een bijdrage voor een pensioen en reiskostenvergoeding. Maar soms kan je zelfs ook nog een leaseauto krijgen. Vooral detacheer partijen geven vaak een leaseauto weg. Hier betaal je wel vaak een eigen bijdrage voor. Dit kan je aftrekken van jouw bijtelling, zodat je geen extra belasting hoeft te betalen. Bij sommige partijen mag je kosteloos privé rijden en wordt die benzine ook nog door je werkgever betaald.
Hoe groot is de kans op een baan als servicedesk engineer?
Met een MBO ICT 3 of 4 diploma en wat communicatieve vaardigheden op zak, moet het vinden van een starters functie niet al te lastig zijn. Dit hangt wel gedeeltelijk van je woonplaats af. De meeste bedrijven en banen vind je nu eenmaal in de Randstad.
Wat is voor jou de beste werkgever?
Elk persoon is natuurlijk anders en hecht andere waarde aan zijn of haar werkplek. Verschillende mogelijkheden worden hieronder besproken:
1. Ben jij behoudend en gehecht aan een vaste omgeving waar je dezelfde mensen tegenkomt? Dan is een gerenommeerd bedrijf met een eigen service desk de beste keuze.
2. Volg je de ontwikkelingen op de voet en houd je van creativiteit en dynamiek? Dan ben je misschien goed af bij een Internetbedrijf. Hier spreek je vooral onbekende gebruikers via email of chats.
3. Houd je van afwisseling, wil je snel veel ervaring in wisselende omgevingen op doen? Ben je verder nieuwsgierig, communicatief vaardig en wil je ook nog een leaseauto? Kies dan voor een detacheerder. Zij betalen meestal iets meer, besteden veel aandacht aan jouw ontwikkeling en geven vaak een auto.
Ook bij Linden-IT ben je als servicedesk engineer van harte welkom!