Serie: Beter werken – Deel 3 – Beeldschermwerk
Het is alweer tijd voor de derde blog uit de reeks ‘beter werken’! Dit keer staat ‘beeldschermwerk’ centraal. Langdurig werken achter een beeldscherm kan verschillende klachten opleveren, denk maar aan gezondheid-, oog- en stressklachten. Hierbij een aantal handige tips om deze klachten zo veel mogelijk te voorkomen.
Nicole neemt ons mee in een reeks blogs ‘beter werken’ door middel van een aantal actuele arbeidsthema’s. Als preventiemedewerker heeft zij het welzijn van onze medewerkers in het vizier en zal zij een aantal praktische tips met ons delen voor het optimaliseren van jouw werkweek.
Ik hoop dat jullie allemaal genoten hebben van het Pinksterweekend. Vandaag is het alweer tijd voor de derde blog in de reeks ‘beter werken’. Dit keer ga ik in op het onderwerp ‘beeldschermwerk’ en geef ik jullie handige tips hoe hier mee om te gaan.
Tegenwoordig zitten we veel meer achter ons scherm, zeker als je werkzaam bent op de telefonische servicedesk, ben je vrijwel de hele dag aan het werk achter een beeldscherm.
In de eerste blog ben ik ingegaan op het belang van een goed ingerichte werkplek en heb ik jullie een aantal tips en oefeningen meegegeven om lichamelijke klachten op korte en lange termijn te voorkomen.
Hierbij nog even een recap van de belangrijkste punten:
- Zorg dat je goed achter je werkplek zit; rechtop zitten, voeten plat op de grond, je knieën en heupen in een hoek van 90 graden
- Plaats je beeldscherm op ooghoogte en met een armlengte afstand
- Zorg voor afwisseling in je werkhouding (goede mix van staan, zitten, lopen)
Inmiddels weten we dus hoe belangrijk het is om je werkplek goed in te richten. Echter is het net zo belangrijk om goed te kijken naar jouw werk- en vooral rusttijden. Neem jij wel genoeg pauzes tussendoor of ben jij iemand die tijdens de lunch even snel een broodje achter je bureau eet en je beeldscherm verruild voor je smartphone?
Zeker als je de hele dag of veel achter je beeldscherm zit, is het belangrijk om voldoende pauze tussendoor te nemen. Nou kun je natuurlijk je wekker zetten maar tegenwoordig is er tal van software beschikbaar die hierbij een handje helpt. De zogenoemde ‘pauzesoftware’.
Pauzesoftware
‘Pauzesoftware’! Van die irritante programma’s die je dwingen te stoppen met werken als je net een klant aan de lijn hebt of een ticket aan het afronden bent. Hoewel dit vroeger vaak het geval was, is dit tegenwoordig zeker niet meer het geval. Er is tegenwoordig voldoende keuze aan software en deze is in de meeste gevallen ook helemaal naar wens in te stellen.
Hieronder een overzicht van gratis pauzesoftware voor diverse besturingssystemen.
Workrave: https://workrave.org/
Workrave controleert je toetsenbord- en muisgebruik en waarschuwt je regelmatig met behulp van deze informatie voor het nemen van micro-pauzes en rustpauzes. Workrave is gratis te gebruiken en beschikbaar voor Windows en Linux.
EasyFWD: https://easyfwd.com/nl/
EasyFWD speelt in op gezond en duurzaam werken om langdurig zitten tegen te gaan. Het biedt actieve pauzes, alleen op de momenten dat je het nodig hebt. Je hebt zelf de regie hierin. EasyFWD is gratis te gebruiken en beschikbaar voor Windows.
Break Timer: https://chrome.google.com/webstore/detail/break-timer/hklkdbpicdmlpoiellngedpejjkmapei
Met Break Timer kan je aanpasbare pauzes instellen en je eraan herinneren deze te nemen. Break Timer is gratis te gebruiken en als plugin toe te voegen aan Chrome.
Stretchly: https://hovancik.net/stretchly/
Stretchly is een platformonafhankelijke open source-app die je eraan herinnert pauzes te nemen wanneer je op jouw computer werkt. Stretchly is gratis te gebruiken en beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux.
F.lux: https://justgetflux.com
F.lux zorgt ervoor dat de kleur van je beeldscherm zich aanpast aan het tijdstip van de dag, ’s nachts warm en als zonlicht gedurende de dag. F.lux is gratis te gebruiken en beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.
Dit was alweer het einde van de derde blog. Heb jij nog vragen over dit onderwerp of een ander preventie thema dan kun je uiteraard terecht bij Nicole, onze preventiemedewerker. Zij is bereikbaar op ons algemene nummer 020 8080472 of per mail op nicole.korringa@devportal.linden-it.com.
Benieuwd naar Nicole’s eerdere blogs in de reeks ‘beter werken’?
Klik hier voor haar vorige blogs die gaan over je werkplek en stress vermindering.