SaaS, PaaS en IaaS: de kenmerken, voordelen en beperkingen
In een eerder blogartikel hebben we uitgelegd wat SaaS, PaaS en IaaS nu eigenlijk zijn met een korte uitleg over alle drie. In dit artikel gaan we wat verder in op de drie services. SaaS (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service) and IaaS (Infrastructure as a Service) hebben ieder hun eigen kenmerken, gebruikersvoordelen en beperkingen.
SaaS (Software as a Service)
Zoals eerder geschreven vallen allerlei cloud application services, zoals Dropbox, Google Apps en Salesforce, onder Software as a Service. SaaS voldoet aan de volgende kenmerken:
- Software wordt beheerd vanuit een centrale locatie
- Wordt gehost op een remote server
- Toegankelijk via internet
- Gebruikers zijn niet verantwoordelijk voor de updates
Bij SaaS-applicaties heb je zelf minder werk, omdat de updates gedaan worden door de eigenaar van de software en omdat het vaak via een webbrowser werkt, waardoor er geen software gedownload hoeft te worden op iedere computer. De IT-afdeling is dus minder mankracht kwijt aan de software en kan zich op andere taken richten.
Ook SaaS heeft zo z’n nadelen, hieronder staan er een paar op een rij:
- Integratie met bestaande apps en services kan een probleem opleveren, omdat het om een standaard applicatie gaat die niet custom gebouwd is. Dit probleem is soms op te lossen door een eigen integratiesysteem te bouwen.
- Het is altijd gemakkelijk om je bij een service aan te melden, maar niet altijd gemakkelijk om eruit te komen. Denk hierbij aan het exporteren van je data naar andere applicaties als je met bepaalde software wilt stoppen.
- Bij een SaaS-applicatie heb je relatief weinig controle over de ontwikkeling, features en hoe er met data omgegaan wordt. Tevens ben je afhankelijk van de beheerder van de applicatie als het gaat om downtime en het oplossen van problemen.
PaaS (Platform as a Service)
Bij PaaS gebruik je een platform waarop je zelf verder kunt bouwen aan applicaties en mogelijkheden. PaaS heeft de volgende kenmerken:
- Integratie van webservices en databases
- Gebouwd op basis van virtualisatietechnologie, hierdoor kun je het naar behoefte gebruiken en gemakkelijk opschalen (of juist downschalen).
- Vaak zijn er services beschikbaar om te assisteren met development, testen en uitrollen van toepassingen.
- Meerdere gebruikers kunnen dezelfde ontwikkelingsapplicatie gebruiken.
Met PaaS kun je kosteneffectief applicaties maken, omdat het framework er al staat. Je hoeft je verder geen zorgen te maken over servers of infrastructuur, dat wordt allemaal voor je gedaan. Er zijn echter ook limitaties, zoals bijvoorbeeld:
- De data wordt opgeslagen in servers die eigendom zijn van een derde partij. Dit brengt altijd risico’s met zich mee en kan ervoor zorgen dat de beveiligingsopties gelimiteerd zijn.
- Het switchen van aanbieder kan een hele klus zijn, waarbij je zelfs rekening moet houden met het verlies van data. Niet alle PaaS aanbieders hebben voldoende migratie mogelijkheden.
- Het integreren van bestaande systemen en applicaties is niet altijd mogelijk of zorgt voor een complex integratieproces.
- Je bent afhankelijk van de aanbieder voor de servers, updates en doorontwikkeling.
IaaS (Infrastructure as a Service)
Bij het gebruik van IaaS heeft een bedrijf de meest flexibiliteit en mogelijkheden, maar ook het meeste werk. Je maakt gebruik van servers en opslag en bouwt daar je eigen applicaties op. De kenmerken van IaaS zijn dan ook onder meer:
- Kosten zijn gebaseerd op je gebruik
- Je kunt gemakkelijk opschalen (of downschalen)
- Complete controle over je applicaties en infrastructuur
- Dynamisch en flexibel
Het kiezen voor IaaS is ook het kiezen voor meer werk voor de IT-afdeling. Er moeten volledige applicaties gebouwd, onderhouden en doorontwikkeld worden. Verder ben je zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van de data. Bekijk hier meer beperkingen van IaaS:
- Integratie met bestaande applicaties en systemen kan ingewikkeld zijn.
- De beveiliging en opslag van data ligt volledig in eigen handen. Het is belangrijk om dus te weten welke data er opgeslagen mag worden, voor hoe lang, wanneer het verwijderd moet worden etc.
- Er is veel meer mankracht en kennis voor nodig om met IaaS te werken. Ook is het belangrijk dat er meer training wordt verzorgd om door te kunnen blijven ontwikkelen en te kunnen blijven voldoen aan de standaarden.
Welke vorm van ‘as a Service’ je ook kiest, IT-professionals zijn cruciaal in het kiezen, implementeren en migreren van je data en systemen. Directeur Gerbert Jan Valk van Linden-IT heeft daar een artikel over geschreven, dat kun je hier lezen.
Wil jij ook werken met de nieuwste technologieën?
Word IT-professional bij Linden-IT!
Bekijk de vacatures.