Persbericht: Starters in de ICT hebben moeite om de arbeidsmarkt op te komen

Hoewel ICT’ers nog steeds schaars zijn, blijkt het voor starters in de ICT momenteel moeilijk te zijn om op de arbeidsmarkt te komen. Dit heeft onder meer te maken met het vrijkomen van ervaren krachten en het moeten bijscholen van starters voor een betere aansluiting bij de arbeidsmarkt.

Stijgende werkloosheid, toenemende aantal werkenden

Volgens de cijfers van het UWV nam de werkloosheid flink toe, maar ook het aantal werkenden op de arbeidsmarkt. In de afgelopen 3 maanden kwamen er gemiddeld 18 duizend nieuwe werkenden bij per maand. “De starters die in juni op de arbeidsmarkt kwamen naar aanleiding van het afronden van hun studie zijn hier een groot onderdeel van”, aldus Gerbert Jan Valk, directeur van Linden-IT. “We merken de stijging in het aantal sollicitanten dat vanuit hun studie bij ons terecht komt op zoek naar een nieuwe baan in de ICT”, vervolgt hij. Deze trend is verder te herleiden naar de daling in het aantal vacatures en het aantal werknemersbanen volgens het CBS.

Schaarste naar ICT-professionals

De schaarste naar ICT’ers is er nog steeds, al merk je wel een verschuiving volgens Valk. “Door de ontwikkelingen naar aanleiding van Corona, zijn in eerste instantie veel projecten uitgesteld en zijn veel freelancers beschikbaar gekomen. Aan de andere kant merk je dat opdrachtgevers op zoek zijn naar flexibiliteit en mogelijkheden tot kostenbesparing. Hierdoor blijft er een spanning bestaan tussen vraag en aanbod waar we graag op inspelen met onze oplossingen en dus ook nog steeds behoefte hebben aan de juiste ICT-professionals om onze klanten mee van dienst te kunnen zijn.”

De starters die beschikbaar komen sluiten ook nog niet altijd geheel aan bij de vraag en de overige beschikbare kandidaten met meer ervaring maken eerder de kans om aan een baan te komen.

Omscholing en bijscholing

De sleutel voor het omlaag brengen van de werkloosheid ligt bij omscholing en bijscholing. Het UWV heeft budgetten beschikbaar om mensen om te scholen, maar ook veel bedrijven geven mensen de mogelijkheid om ‘het vak’ te leren door middel van BBL-programma’s en andere trainingen. Ook bij Linden-IT kunnen starters terecht die wellicht nog niet helemaal aansluiten bij de markt, maar die door middel van communicatietrainingen, het behalen van hun ITIL-certificering danwel Microsoft Certificeringen of het volgen van een MBO BBL niveau 4 programma tot een goed niveau opgeleid worden.

Over Linden-IT

Linden-IT zet zich in om de beste match te vinden tussen ICT professionals en haar opdrachtgevers. Dit doen we door snel te schakelen, een persoonlijke benadering van zowel professionals als opdrachtgevers en een uiterst effectieve werkwijze te hanteren. Ons doel is om onze professionals verder te helpen in hun carrière en tijdens hun dienstverband bij Linden-IT verder te begeleiden, onder andere door het volgen van opleidingen en het behalen van certificeringen. Linden-IT is aangesloten bij de NBBU, NEN4400 gecertificeerd en SNA gecertificeerd.

Links

Computable