‘Linden-IT verkleint het gat tussen ICT-opleiding en praktijk’
Marian Rozz, regiomanager bij Linden-IT in Utrecht, aan het woord.
Alleen een ICT-diploma is nog geen garantie voor een baan als systeembeheerder. Wel liggen er volop kansen om aan de slag te gaan als supportmedewerker. Dat zegt Marian Rozz, Regio Manager Utrecht-Gelderland bij detacheringsbureau Linden-IT.
Met ruim 250 medewerkers in dienst waarvan zeker 80% een MBO-diploma ICT beheer op zak heeft, kan Linden-IT goed beoordelen in hoeverre deze opleiding aansluit op de vraag van het bedrijfsleven.
“Leerlingen worden opgeleid tot systeembeheerder en verwachten natuurlijk om ook in die functie aan de slag te kunnen. Maar dat is in de praktijk vaak lastig omdat ze behalve stageprojecten nog geen werkervaring hebben”, vertelt Marian Rozz. “Je kunt van een bedrijf ook niet verwachten dat je gelijk de verantwoordelijkheden krijgt die horen bij de functie van een systeembeheerder.”
Grondige training
Maar wie met een IT-diploma op zak de zakelijke wereld betreedt, kan meestal snel aan de slag in een functie als supportmedewerker. “We laten nieuwe medewerkers een paar grondige trainingen doorlopen voor ze naar een klant gaan. Eén van die trainingen, ITIL, gaat in op hoe een IT-organisatie is ingericht”, aldus Rozz. “Vindt er drie keer een incident plaats, dan is er duidelijk sprake van een probleem en krijgt de melding een hogere prioriteit.” Daarnaast krijgt iedereen een communicatietraining voor IT-problemen.
“De nauwe band met diverse opleidingen helpt sowieso bij het ons onderscheiden van de concurrentie”
– Marian Rozz
Basisvaardigheden
De nadruk ligt bij het opleiden niet op heel gerichte specifieke kennis, maar op het verbeteren van basisvaardigheden. “Die moeten gewoon goed zijn. Eén van die basisvaardigheden is het hebben van uitgebreide kennis van Microsoft Windows en Office. Een andere is het kunnen analyseren van problemen, zegt Rozz. “Dat is bijvoorbeeld heel belangrijk als het om security issues gaat. Kijk je naar de toekomst, dan zullen we nog meer energie gaan steken in aspecten als devops en scripting.” Als iemand gedetacheerd wordt, dan zit hij of zij immers op dezelfde afdeling als ontwikkelaars en dan is het wel handig als je begrijpt waar zij mee bezig zijn.
Contact met de MBO Raad
Eén van de manieren om succesvol te zijn bij het aantrekken van personeel, is het onderhouden van nauwe banden met de MBO Raad (het MBO Onderwijs). “In het contact met de MBO Raad is het ons doel om het gat tussen opleiding en bedrijfsleven te verkleinen”, zegt Rozz. “De nauwe band met diverse opleidingen helpt sowieso bij het ons onderscheiden van de concurrentie. We investeren nu in eerste, tweede en derdejaars opleidingen.”
Eisen
De eisen die klanten stellen aan IT-professionals zijn in tien jaar tijd behoorlijk veranderd. De nadruk is verschoven van technische kennis naar meer persoonlijkheid en een persoonlijke match met een werkgever. “Die match is steeds belangrijker. Dat is precies waarom we bij het selectieproces ons heel erg op de persoon zelf richten. Wie is hij of zij, hoe pakt iemand een IT-probleem aan, over welke technische kennis beschikt zij en welke kennis is er aanvullend nog nodig. De instelling van de persoon en oplossingsgerichtheid bepalen vaak het succes tijdens de detacheerperiode.”
Kan uw IT-afdeling wel wat ondersteuning gebruiken?
Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden.
Lees meer over onze diensten of neem direct contact op!