ITIL v3 VS ITIL 4: Wat verandert er?
Begin 2019 is ITIL 4 gelanceerd en neemt het de plaats in van de verouderde ITIL V3. Met deze lancering sluit het nieuwe framework beter aan op methodologieën zoals DevOps, Lean en Agile. Maar wat is er nog meer veranderd? In deze blog vertellen we je enkele high lights.
ITIL V3
Bij de lancering van ITIL V3 in 2007 door Axelos werd de servicelevenscyclus met vijf fasen geïntroduceerd: servicestrategie, serviceontwerp, servicetransitie, servicewerking en voortdurende serviceverbetering. Verder werden zoals applicatiebeheer en infrastructuurbeheer gebundeld die eerder waren gescheiden in vorige eigen publicaties. In de 2007-editie zijn ook veel nieuwe processen geïntroduceerd, waarbij het vorige model nog uit 10 bestond zitten er nu 26 in. In de 2011-editie zijn grotendeels de onsamenhangende teksten herschreven om het lezen te vergemakkelijken. De grootste verandering was de introductie van het BRM-proces (Business Relationship Management Management).
ITIL 4
Met de komst van ITIL 4 gaat niet over het introduceren van nieuwe fundamentele ideeën over servicebeheer. ITIL 4 moet worden gezien als een uitbreiding van het beproefde ITIL-framework en niet als vervanging. ITIL 4 en ITIL V3 bieden op basis van dezelfde richtlijnen onderliggende principes, maar ITIL 4 neemt een nieuwe benadering om deze richtlijnen te presenteren.
Voortdurende serviceverbetering
De levenscyclus van services is weggelaten in ITIL 4 en de processen zijn vervangen door procedures. Maar veel van de ITIL 4-procedures komen duidelijk overeen met de vorige ITIL V3-processen.
Daarnaast introduceert ITIL 4 aanvullende richtlijnen, zodat beoefenaars een beter inzicht krijgen in de kernprincipes en concepten zoals “waarde” en “uitkomsten”. ITIL 4 biedt ook advies voor het integreren van ITIL met andere frameworks en methodologieën zoals DevOps, Lean en Agile.
ITIL v3 VS ITIL 4
Hoewel ITIL V3 een reeks processen heeft gedefinieerd die zijn georganiseerd rond de levenscyclus van services, beschrijft ITIL 4 principes, concepten en werkwijzen. Dit omvat belangrijke activiteiten en essentiële inputs en outputs voor elke praktijk, maar geen gedetailleerde processpecificaties. Deze afwijking van de vorige procesgerichte aanpak is een fundamentele verandering in ITIL 4, waardoor serviceproviders flexibeler besturingsmodellen kunnen gebruiken.
ITIL 4 is dus geen framework met voorgeschreven processen. Maar organisaties moeten hun processen nog steeds definiëren als een sleutelelement van hun operationele modellen (ITIL 4 zegt dat “organisaties op maat gemaakte processen moeten definiëren”, in overeenstemming met hun specifieke vereisten).
Organisaties die gedetailleerde procesbeschrijvingen zoeken, kunnen deze nog steeds vinden in de ITIL V3-publicaties. Maar de komst van ITIL 4 en zijn voorkeur voor “eenvoudige en praktische” manieren van werken biedt ook een kans voor een nieuwe start met servicemanagementprocessen.
Als organisaties dingen simpel willen houden en flexibeler willen worden, zullen ze waarschijnlijk processen nodig hebben die iets minder complex zijn dan de 26 servicebeheerprocessen die bekend zijn van ITIL V3.
ITIL 4 CERTIFICERINGEN
Het instapniveau van ITIL 4 wordt net zoals bij ITIL 3 aangeduid als ITIL Foundation. Deze certificering bevat de belangrijkste elementen, concepten en terminologie die in ITIL gebruikt wordt. ITIL v3 certificaten blijven geldig, al raadt Axelos wel aan om als professional op de hoogte te blijven. Later in het jaar worden ook De ITIL Specialist, -Stategist, -Leader en Pratice guides gelanceerd.
Wil jij graag jouw ITIL-certificering behalen?
Groei door bij Linden-IT!
Bij ons kun je jezelf blijven ontwikkelen.
Solliciteer direct!