Serie: Beter werken – Deel 4 – Gevaren op de werkvloer
Het is alweer tijd voor de vierde blog in de reeks ‘beter werken’. Dit keer staat het thema ‘gevaren op de werkvloer’ centraal.
Nicole neemt ons mee in een reeks blogs ‘beter werken’ door middel van een aantal actuele arbeidsthema’s. Als preventiemedewerker heeft zij het welzijn van onze medewerkers in het vizier en zal zij een aantal praktische tips met ons delen voor het optimaliseren van jouw werkweek.
Bij gevaren op de werkvloer denken we in eerste instantie aan de ‘zichtbare’ en veelal bekende gevaren. Zoals het gebruik van gevaarlijke stoffen in een organisatie of zware machines en apparatuur. Dit is natuurlijk niet iets waar iedereen dagelijks mee te maken heeft, het verschilt dan ook heel erg per branche welke mogelijke gevaren er op de loer liggen.
Toch is er de laatste tijd een veel vaker voorkomend probleem waar vrijwel iedere organisatie wel eens mee te maken heeft, ook wel ‘Schaduw ICT’ genoemd. In deze blog zullen we daar dan ook dieper op ingaan.
Het klinkt allemaal heel spannend maar eigenlijk wordt met ‘Schaduw ICT’ bedoeld, dat veel werknemers gebruik maken van hun eigen privé tools op de werkvloer waardoor het voor organisaties steeds lastiger is om de veiligheid en beheersbaarheid te garanderen.
Wij mensen zijn gewoontedieren en hoe fijn is het dan als je kan werken met vertrouwde apps en apparatuur die je zelf ook gebruikt in het dagelijks leven. Het gaat dus niet alleen om applicaties maar ook bijvoorbeeld het gebruik van je persoonlijke laptop of smartphone, omdat deze gewoon lekkerder werkt, of een besturingssysteem waar je je fijn bij voelt.
Denk bijvoorbeeld aan een medewerker die even een gratis pdf converter gebruikt van Google, waardoor bedrijfsgegevens mogelijk op ‘internet’ ronddwalen.
Het gevaar voor de organisatie? Het is erg lastig om te voldoen aan data- en privacywetgeving (AVG) als je medewerkers hun eigen gang gaan en gebruik maken van hun eigen gekozen, niet goedgekeurd door de IT-afdeling, gebruikte hard- en software.
Maar een praktisch voorbeeld kan bijvoorbeeld ook zijn dat het moeilijk is data uit te wisselen onder collega’s als iedereen er zijn eigen applicatie op nahoudt.
Het is belangrijk dat je als IT-afdeling erkent dat er een mate van ‘Schaduw ICT’ in jouw organisatie speelt. In plaats van te kijken naar de negatieve effecten hiervan, kun je dit ook omzetten naar iets positiefs.
Ga als IT-professional eens het gesprek met de gebruiker aan. Zijn er bepaalde applicaties die zij gebruiken en die ze graag bedrijfsbreed uitgerold zien worden? En wat is de reden dat ze die applicaties gebruiken? Wellicht zijn deze een stuk gebruiksvriendelijker waardoor ze hun werk sneller en makkelijker kunnen uitvoeren.
Ga ook het gesprek aan met jouw collega’s en IT-manager en maak eens een inventarisatie van welke hard- en software er in jullie organisatie gebruik wordt gemaakt. Draaien er bijvoorbeeld apps in de cloud? En hoe zorgen jullie dan voor de juiste veiligheidsmaatregelen?
Kortom: Omarm ‘Schaduw ICT’ binnen de IT-afdeling en gebruik het als middel om inzicht te krijgen in de behoeften en problemen van werknemers. Kijk vervolgens naar oplossingen om zowel het gebruikersgemak voor de gebruiker, als de beveiliging voor de organisatie te waarborgen.
Heb jij te maken met de meer ‘zichtbare’ gevaren op de werkvloer, werk je bijvoorbeeld in een omgeving waar gevaarlijke stoffen worden gebruikt, en wil je graag wat meer informatie hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Neem dan contact op met jouw contactpersoon bij Linden-IT of onze preventiemedewerker Nicole. Zij is bereikbaar op ons algemene nummer 020 8080472 of per mail op nicole.korringa@devportal.linden-it.com.
Benieuwd naar Nicole’s eerdere blogs in de reeks ‘beter werken’?
Klik hier voor haar vorige blogs die gaan over je werkplek en stress vermindering.