(Linden)-IT as a Service
Meer en meer bedrijven schakelen om naar een manier van werken die volledig cloud gebaseerd is. Zowel voor grote multinationals als kleine bedrijven heeft het veel voordelen, zeker in de situatie waarin we nu zitten met veel thuiswerkers. Er zijn veel manieren en services om in de cloud te werken beschikbaar. Termen als IaaS, PaaS en SaaS komen je wellicht bekend voor als je je aan het verdiepen bent in de cloud. Maar wat zijn de verschillen tussen deze diensten precies? Wij zetten het in dit artikel voor je op een rijtje.
Als je gaat overwegen om (meer) gebruik te gaan maken van de cloud voor je bedrijf is het belangrijk om de juiste dienst te kiezen van de drie bovenstaande diensten. Onze IT-professional Sjoerd legt de services uit en hoe het gebruik in zijn werk gaat.
“IaaS, PaaS & SaaS: populaire termen die je vast regelmatig tegenkomt. Het zou goed kunnen dat je geen idee hebt wat deze termen inhouden, of dat je slechts weet waar de afkortingen voor staan. Geen zorgen, ik vertel je alles wat je moet weten. Om te beginnen geef ik je alvast een tipje van de sluier: alle drie zijn vormen van cloud hosting. Ze onderscheiden zich echter van elkaar op verschillende punten. Het is belangrijk de verschillen te kennen om optimaal te kunnen profiteren van alle voordelen die clouddiensten je kunnen bieden.“ Aldus Sjoerd over de “aas” diensten.
Sjoerd vervolgd zijn uitleg: “Wat als eerste opvalt, is dat elk van deze woorden eindigt op “aaS”. Dit staat voor “as-a-Service”. Dit impliceert dat je als consument betaalt voor een service of een oplossing van een behoefte die je hebt. Er wordt je dus werk uit handen genomen. De keuze voor een IaaS, PaaS of SaaS-oplossing hangt af van je behoeftes die je hebt. Je kunt de verschillende clouddiensten rangschikken middels een silo van verschillende niveaus. Elke silo naar rechts betekent dat er meer zaken voor jou als gebruiker uit handen worden genomen. Afhankelijk je behoeftes kun je kiezen voor één van deze silo’s.”
IaaS: Infrastructure as a Service
Als je een IaaS afneemt, neem je de infrastructuur waar je diensten op draaien af van een externe partij. Je ‘huurt’ een lege serverruimte, ook wel een VPS (Virtual Private Server), en je bent zelf verantwoordelijk voor het configureren en onderhouden van de omgeving die op deze infrastructuur draait. Denk bij IaaS aan Amazon Web Services (AWS), Cisco Metacloud, Microsoft Azure en Google Compute Engine (GCE).
Het voordeel van IaaS is dat je volledige vrijheid hebt om je hostingruimte zo in te richten zoals je wilt. Dit brengt ook meteen een nadeel mee, namelijk dat je er wel veel kennis voor moet hebben en dat het arbeidsintensiever is.
Nog een groot voordeel voor een bedrijf is dat bij IaaS de hardware (servers bijvoorbeeld) niet meer zelf aangeschaft hoeft te worden. Er kan op basis van gebruik een abonnement afgesloten worden. Maar er is dus wel veel meer vrijheid om de infrastructuur in te richten zoals jij wilt.
PaaS: Platform as a Service
De volgende silo van de wordt PaaS genoemd. Wanneer je een PaaS afneemt, draagt de provider zorg voor de inrichting van de serverruimte. Denk hierbij aan het verzorgen van het OS (Operating Systems als Linux of Microsoft Windows) en middleware (bijvoorbeeld: IIS, .NET, Apache, MySQL). De provider configureert, beheert en monitort de serverruimte, en biedt hiermee dus eigenlijk een out-of-the-box ‘platform’.
Het voordeel hiervan is dat je de hostingruimte eigenlijk volledig uit handen geeft. Jij hoeft je alleen bezig te houden met de applicatie (bijvoorbeeld Magento) die je op dit platform wilt hosten. Dit is dus vooral interessant voor partijen die niet de tijd, technische kennis of zin hebben om zelf de infrastructuur te managen.
Een nadeel kan zijn dat de provider dus voor jou bepaalt welke soft- en middleware gebruikt wordt
SaaS: Software as a Service
SaaS-providers leveren volledige softwarepakketten inclusief hosting. Deze diensten zijn volledig gericht op het gebruiksgemak van de eindgebruiker. Je hoeft als gebruiker helemaal geen technische kennis te bezitten om gebruik te kunnen maken van deze oplossing. Bekende voorbeelden zijn Salesforce, Google Docs, Slack of Dropbox. Alles wat je nodig hebt om een applicatie te draaien wordt door één provider geleverd en beheerd.
Het nadeel van SaaS oplossingen zou kunnen zijn dat je ook volledig afhankelijk bent van die leverancier. Zij bepalen welke software en features je tot je beschikking hebt, en op wat voor een hostingomgeving je applicatie draait. De configuratie van je applicatie is vrij afgeschermd. Voor dit niveau van gemak en ontzorging lever je dus in op flexibiliteit. Vaak is dit voor kleinere of beginnende bedrijven heel aantrekkelijk, en willen grotere partijen liever meer flexibiliteit/maatwerk in de vorm van een PaaS of IaaS oplossing.
Kort resumerend is er voor elke wens op IT-gebied is er een passende IT-oplossing en om hierin een juiste keuze te maken is het noodzakelijk om na te gaan of je de juiste kennis en ervaring in huis hebt om de omgeving optimaal te laten functioneren.
Linden-IT helpt organisaties graag met meedenken in de juiste oplossingen. Dat kan bijvoorbeeld door een eigen omgeving in beheer te houden maar de juiste IT-consultant in te huren voor de opzet en/of een migratie. Anderzijds heeft Linden-IT ook de mogelijkheid om te ondersteunen op het gebied van diverse IT-diensten. Helpen wij jullie verder? Neem vooral contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Wil jij ook werken met de nieuwste technologieën?
Word IT-professional bij Linden-IT!
Bekijk de vacatures.