Wat is Agile en Scrum?
Scrum wordt vaak binnen de IT-industrie gebruikt als projectmanagementtool. Het is een framework om op een flexibele manier producten te maken. Oorspronkelijk is de term afkomstig uit de rugbysport. Scrum is een Agile-methode. Agile is een mentaliteit en filosofie die een reeks principes beschrijft in het Agile Manifesto.
Het Engelse woord Agile betekent letterlijk behendig en lenig. Precies zoals deze principes en het raamwerk omschreven kunnen worden. Scrum omvat een raamwerk dat rollen, gebeurtenissen, artefacten en richtlijnen voorschrijft om die mentaliteit te implementeren. Met andere woorden, Agile is de mindset en Scrum is het raamwerk dat een proces voorschrijft voor het implementeren van de Agile filosofie.
Maar hoe breng je het in de praktijk en wat zijn de voordelen? Je leest het in dit artikel.
Agile paraplu
De term Agile wordt overkoepelend gebruikt voor een reeks methoden en gebruiken die zijn gebaseerd op de waarden en principes uit het Agile Manifest. Het is een manier van denken die teams en bedrijven in staat stelt te innoveren, snel te reageren op veranderende vraag en het risico van veranderingen te beperken.
Organisaties kunnen flexibel zijn met behulp van veel van de beschikbare frameworks zoals Scrum, Kanban, Lean, Extreme Programming (XP) etc.
Wat is Agile?
De Agile benadering is het alternatief op het traditioneel projectmanagement. Deze vorm van Agile wordt doorgaans gebruikt bij softwareontwikkeling, om bedrijven te helpen reageren en anticiperen in het Iteratief proces van de ontwikkeling van software. Zo kan op ieder moment iets worden aangepast en staat alleen een gedeelte van de werking vast. Tegenwoordig wordt Agile op veel meer projecten gebruikt dan alleen softwareontwikkeling of ICT. Je ziet het bijvoorbeeld ook terug in de wegenbouw of detailhandel.
Wat is Scrum?
Scrum en agile zijn niet hetzelfde, maar Scrum is een van de Agile processen. Ze zijn gebaseerd op iteratieve ontwikkeling en samenwerkingen met en tussen multidisciplinaire teams.
Wanneer scrum op de juiste manier geïmplementeerd wordt, kunnen teams complexe problemen aanpakken door stapsgewijs producten van de hoogste waarde te leveren terwijl het risico wordt beperkt.
Scrum omvat snelle inspectie en aanpassingsmogelijkheden. Het teamwork wordt versterkt door leiderschapsfilosofie verantwoordelijkheid en zelforganisatie, voorbeelden hiervan zijn het snelle leveren van software van hoge kwaliteit.
Hoe werkt Scrum?
Een Scrum-proces onderscheidt zich van andere Agile processen door specifieke concepten en toepassingen. Deze zijn onderverdeeld in drie categorieën:
- Rollen (product-owner, scrummaster, ontwikkelingsteam en andere belanghebbenden)
- Evenementen
- Artefacten (error) en regels
Om een Scrum-proces te starten, maakt een product-owner een lijst met taken gecategoriseerd op prioriteit, ook wel een ‘product backlog’ genoemd. Tijdens sprintplanning (voorafgaande vergadering) wordt de complexiteit en bedrijfswaarde (prioriteit) van elke taak ingeschat. De product-owner (opdrachtgever) en het ontwikkelteam bepalen welke backlog items aan de sprint worden toegevoegd.
Het team heeft een bepaalde hoeveelheid tijd (een ‘sprint’ genoemd, meestal twee tot vier weken) om het werk te voltooien, maar het komt elke dag samen om de voortgang te beoordelen (Daily Scrum). Gedurende de sprint houdt de Scrummaster het team gefocust op het doel. Aan het einde van de sprint beoordeelt het team de voortgang, laten zij de klant het werkende product zien. Ook bekijken zij wat goed is gegaan of wat ze moeten verbeteren voor de volgende sprint. Vervolgens herhaalt de cyclus zich.
Het Agile Scrum Framework
Bij het gebruiken van Scrum raadt Agile Manifesto aan om tijdens een sprint vijf belangrijke evenementen te houden. Scrum helpt het team efficiënter, effectiever en nauwer samen te werken. Evenals de kennis te verbeteren.
Deze vijf evenementen zijn:
- Sprint Planning
- Daily Scrum
- Sprint Review (gericht op het product)
- Sprint Retrospective (gericht op het team)
- The Sprint
Verschil tussen Sprint Review en Sprint Retrospective
De Sprint Review is gericht op het terugkijken van het opgeleverd werk die tijdens de sprint is gecreëerd. Het begint met een klantbeoordeling en demonstratie en eindigt met discussie en updates van de product backlog en het releaseplan. Sprint Retrospective is gericht op hoe het team tijdens de sprint heeft samengewerkt.
Ook effectiever werken op de servicedesk?
Linden-IT helpt graag bij de implementatie van Scrum.