Microsoft’s liefde voor Linux maakt gelukkig
Wie begin deze eeuw op het heetst van de strijd had geroepen dat er een dag zou komen dat Linux zou draaien als onderdeel van Windows zou zeker als een zot zijn weggezet. Maar precies dat is wel wat Microsoft doet. Het ziet de kernel niet langer als dreiging, maar juist als een kans. Het bedrijf maakt aanpassingen zodat Linux en Windows naadloos kunnen integreren. Een moedige stap van een bedrijf dat nu zegt van Linux te houden. Goed nieuws voor zakelijke omgevingen, die nog completer worden bediend.
Van systeem naar cloud
Vanwaar de verandering? De tijden zijn anders. Was vroeger belangrijk was welk systeem je gebruikt, nu is dat minder het geval. We leven in tijden waar de cloud crux is voor zakelijke omgevingen. Het voedt het businessmodel van Microsoft. De OS-stammenstrijd is nu een obstakel voor brede toegang tot de cloud. Compatible zijn, snel kunnen inzetten en weinig gedoe, is de norm. Linux meeleveren met Windows betekent niet minder licenties verkopen.
Met compatibiliteit als sleutelwoord is ondersteuning voor andere systemen bieden logisch. Voor klanten is het fijn dat bijvoorbeeld veel scripts worden ondersteund. Microsoft heeft de pro-Linux-beweging al eerder voorzichtig ingezet. Dat functioneert nog met horten en stoten. Snelheidsverlies (vooral bij het aanspreken van het bestandssysteem) is dan een probleem. Nu wordt de ondersteuning – belooft Microsoft – veel beter. En daarmee zal meer software naadloos samenwerken. Goed nieuws voor iedereen.
Dockers
Met dank aan virtualisatie was het natuurlijk al mogelijk om Linux en Windows schouder aan schouder te laten draaien, maar van integratie is natuurlijk niet echt sprake. Het bedrijf stemt de Linux-kernel af op Windows. Goede integratie betekent dat niets meer dubbelop draait. Dat vergroot hopelijk de stabiliteit en performance.
Ik zie de grootste winst niet in systeemgeneuzel, maar in betere ondersteuning van Docker-containers. Die zijn op Linux populair. De soort virtualisatielaag kan draaien zonder een complete virtuele omgeving. De afscherming vormt een beveiligingslaag. Een lek in een programma maakt niet de hele server kwetsbaar. Je krijgt belangrijke voordelen van virtualisatie zonder de volledige ballast. Daarvan word je echt gelukkig. Ondertussen gaat Microsoft niet opnieuw het wiel uitvinden.
Door over de eigen schaduw heen te stappen, verstevigt Microsoft de eigen positie. Klanten hebben voordeel bij deze ontwikkeling, terwijl de Linux-gemeenschap profiteert van de verbeteringen die Microsoft teruggeeft. Het is een traditionele win-win-situatie.
Kan uw IT-afdeling wel wat hulp gebruiken?
Maak een afspraak met een accountmanager!
Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden.
Meld uw vacature aan!