Slack vs Microsoft Teams
Slack is sinds de oprichting in 2009 jarenlang marktleider geweest op het gebied van samenwerkingstools. Ze waren de enige grote speler en konden hierdoor snel de markt veroveren. Met de komst van Teams kreeg Slack er in 2016 een grote rivaal bij. Maar welke tool moet je als bedrijf gebruiken? In deze blog leggen we Microsoft Teams en Slack naast elkaar en bespreken we de plus- en de minpunten van de twee tools.
Functievergelijking
Bij de lancering van Teams in 2016 ontbraken er nog vele functies die Slack populair maakten. Functies zoals document imaging (digitaliseren van bestanden), documentindexering, mobiele integratie en single sign-on.
Na de update van Teams is het aanbod van functies vergroot en hoopt Microsoft dat dit gebruikers richting Teams zal lokken. Met de nieuwe update kunnen Teams-gebruikers moeiteloos een groot aantal applicaties van derden integreren. Deze worden geïnstalleerd vanuit de Team-Store. De nieuwe versie bevat onder meer een verbeterde zoekbalk die het zoeken naar tekst en documenten op het platform eenvoudiger maakt. Ook worden berichten beter gestructureerd waardoor ze makkelijker te volgen zijn. Met Teams kun je Skype-gesprekken opnemen en opslaan in de cloud, een functie die vergelijkbaar is met Slack.
Zowel Teams als Slack zijn verkrijgbaar voor mobiel en desktop, zodat gebruikers overal met elkaar in verbinding blijven.
Abonnementen
Teams heeft nog een lange weg te gaan om te kunnen concurreren met Slack, maar maakt wel deel uit van de Microsoft-familie. Dit zorgt er onder andere voor dat Teams is opgenomen in Office 365-abonnementen. Dit feit alleen al brengt Slack in een moeilijke positie. Want waarom zou je een Slack-abonnement nemen als je Teams gratis kunt krijgen? Natuurlijk zijn er functies die Slack heeft die de concurrent mist. Echter maken de meeste functies deel uit van andere Office 365-producten die naadloos geïntegreerd zijn met Teams.
Microsoft is sterk aanwezig in iedere onderneming. Office 365 wordt gebruikt door allerlei bedrijven en als deze bedrijven een samenwerkingstool willen gebruiken, is Teams de beste keuze voor hen. De gegevens kunnen makkelijk worden overgezet naar het Office 365-platform. Teams-oproepen kunnen gepland worden via e-mails en Teams-documenten zijn te delen via SharePoint.
Beveiliging
Beveiliging is een belangrijke factor bij de keuze voor een van de tools. Microsoft staat wereldwijd bekend als een betrouwbare partner op het gebied van veiligheid. Microsoft Office en Azure Cloud Storage worden door overheden en grootschalige bedrijven van over de hele wereld gebruikt.
Microsoft biedt zijn ultramoderne Enterprise Mobility and Security Suite aan in het O365-abonnement waarmee bedrijven hun gegevens via internet kunnen beschermen.
Hoewel Slack zijn platform beveiligt met adequate beveiligingsmaatregelen, heeft Microsoft het voordeel al tientallen jaren ervaring te hebben in het werken met grote ondernemingen en kennen ze de beveiligingsbehoeften en unieke eigenaardigheden.
Freemium of betaald?
In de concurrentiestrijd tussen Slack en Teams biedt Microsoft nu ook een freemium-versie van Teams aan. Slack heeft al een tijdje de freemium-versie en omdat het de grootste samenwerkingstool was, was het heel aantrekkelijk voor kleine ondernemingen die zich niet wilden binden aan een abonnement voor alle werknemers.
Met de freemium-versie van Slack kunnen gebruikers het grootste deel van de applicatie gratis krijgen en ook nog eens voor onbepaalde tijd. De freemium-versie van Slack biedt 10.000 berichten, een opslag van 5 GB en tot 10 app-integraties. Gebruikers konden geen gastaccounts maken en videogesprekken waren beperkt tot één-op-één sessies. Al met al niet verkeerd voor een gratis versie, toch? Extra functies kunnen tegen betaling worden geactiveerd.
De freemium-versie van Teams is gelimiteerd tot 300 gebruikers, biedt 10 GB opslag, 2 GB persoonlijke opslag en onbeperkte app-integraties. Bovendien kunnen gebruikers genieten van gratis videogesprekken in groepen, in teams en één-op-één. Het stelt gebruikers ook in staat om zowel binnen als buiten de organisatie samen te werken.
Beter dan de beste?
Elke organisatie heeft andere behoeftes bij het kiezen van een goede samenwerkingstool. Als je meer functies nodig hebt en geen probleem hebt om apart te betalen voor een samenwerkingstool, moet je voor Slack kiezen.
Maar als je al een Office 365-abonnement hebt, is het gebruik van Slack gewoon onredelijk. Je kunt dan al gebruikmaken van Teams in het Office 365-abonnement. Waarom zou je extra betalen als er een gratis alternatief beschikbaar is?
Als je Google Drive voor inhoud beheer gebruikt is Slack geschikter, omdat het een efficiënte integratie met Google Drive biedt. Maar als je Microsoft gebruikt voor het verwerken van inhoud, is Teams de juiste keuze.
Teams heeft het potentieel en de middelen om de beste samenwerkingstool te worden. Slack is begonnen als een startup en slaagde erin de markt te veroveren, maar het moet ervoor zorgen dat het relevant blijft en niet wordt overschaduwd door Teams.
Bron: 1
Wil jij ook Teams of slack inzetten bij IT werkzaamheden?
Kom werken bij Linden-IT!