Tips: 22 dingen die je niet moet doen op de werkvloer
Jouw collega’s irriteren is natuurlijk niet handig om te doen. Daarbij kan het irriteren van jouw werkgever je soms zelfs je baan kosten. Toch heb je niet altijd door dat je een slechte werkgewoonte hebt. Daarom hebben wij een lijst voor je opgezet met 22 tips van dingen die je beter niet op de werkvloer kunt doen.
1. Te laat komen
Deze is natuurlijk vrij vanzelfsprekend. Je moet gewoon op tijd aanwezig zijn. Toch gebeurt het in de praktijk vaak dat er 5 minuten van de werktijd worden afgesnoept. Een keertje te laat komen kan gebeuren, maar maak er geen gewoonte van. Het komt onprofessioneel en ongemotiveerd over. Tip: probeer ’s ochtends meteen op te staan. Je wekker snoozen maakt het namelijk alleen maar moeilijk om je bed uit te komen.
2. Negatief zijn
Kijk, iedereen heeft wel eens een baaldag. Ben je echter altijd negatief en klaag je veel? Dan krijgen jouw collega’s de indruk dat je er geen zin meer in hebt. Probeer het glas dus altijd halfvol te zien en denk aan de positieve kanten van je baan.
3. Altijd alles beter weten
Het gaat hier om zowel het altijd willen corrigeren van mensen als het claimen van andermans ideeën als je eigen ideeën. Dit soort gedrag laat mensen maar al te vaak met hun ogen rollen.
4. Je opmaken achter je bureau
Sommige mensen vinden het een beetje achterhaald, maar eigen verzorging hoort nog steeds niet achter je bureau te gebeuren. Wil je je even opfrissen? Loop dan even naar het toilet.
5. Rommelig zijn
Of het nu om jouw eigen bureau of om de gezamenlijke ruimte gaat, niemand houdt van smerigheid. Ruim je eigen spullen daarom ook op en laat de ruimte netjes achter. Want je weet wat ze zeggen: “Chaos op je bureau is chaos in je hoofd”.
6. Opscheppen
Wanneer je trots bent op een prestatie is het logisch dat je dat met je medemens wilt delen. Daar is ook helemaal niets mis mee. Maar wanneer je erover door blijft gaan, dit met een arrogante toon doet of je superieur gaat voelen ben je gewoon aan het opscheppen. Dit brengt veel irritatie bij jouw collega’s. Let er dus op dat je niet gaat overdrijven.
7. Over je persoonlijke problemen praten
Het is natuurlijk niet zo dat je niets over je privéleven mag vertellen. Maar het is niet slim om tot in detail over jouw scheiding te gaan vertellen. Ten eerste kom je niet echt actief over als je het constant over je vervelende ex hebt. Daarnaast heb je het over een probleem dat je niet zomaar op kan lossen, terwijl je op werk juist problemen hoort op te lossen. Niet echt professioneel dus.
8. Bemoeizuchtig zijn
Er zit een grens tussen nieuwsgierig zijn en bemoeizuchtig zijn. Nieuwsgierigheid is wanneer je vraagt wie die nieuwe collega is. Bemoeizucht is wanneer je door documenten bladert waar je totaal niets mee te maken hebt om het salaris van die nieuwe collega te achterhalen. Een beetje nieuwsgierig zijn kan geen kwaad, maar draaf er niet te veel in door.
9. Dingen verkopen
Bijna ieder bedrijf heeft wel een collega of twee die bijvoorbeeld koekjes of postzegels verkopen voor hun kinderen. Vaak is dit lief bedoeld, maar het brengt collega’s in een ongemakkelijke positie. Houd dit soort verkoop daarom ook gewoon bij je privé omgeving.
10. Het verzamelen van handtekeningen, donaties of vrijwilligers
Dat je een doel hebt waar je in gelooft is natuurlijk ontzettend goed. Maar ook hier geldt dat het overbrengen van jouw goede doel en vragen om hulp zoals een handtekening, donatie of vrijwilligerswerk ongemakkelijk is voor jouw collega’s. Misschien zijn zij het niet met je eens of willen ze simpelweg niet doneren of helpen. Dat is hun eigen recht, dus breng ze niet in een positie waarbij ze niet echt een keuze hebben.
11. Commentaar geven op iemand zijn of haar uiterlijk
Misschien zie jij het wel als een compliment, maar voor jouw collega kan het intimiderend of discrimineren over komen. Denk daarom even na voordat je iets zegt. Je wilt natuurlijk niemand kwetsen.
12. Luidruchtig zijn
Harde muziek afspelen, luide gesprekken voeren. Niet alleen is dit irritant voor jouw collega’s, dit verlaagt ook hun focus en productiviteit, wat uiteindelijk slecht is voor het bedrijf. Dus wil je muziek afspelen? Zorg ervoor dat je een koptelefoon of oortjes mee hebt. En probeer je gespreksvolume ook een beetje laag te houden. Met een beetje geluk houden jouw collega’s dan ook rekening met jou.
13. Te veel drinken
Bij de ene werkgever staat het bier standaard koud en worden er wekelijks borrels gehouden. Bij de ander is dit niet het geval. Maar of sociaal een drankje doen nu wel of niet bij jouw bedrijfscultuur hoort, het is nooit een goed idee om te veel te drinken. Het label “kantoor alcoholist” krijgen staat niet zo professioneel. Dus, zijn er collega’s bij? Drink dan met mate.
14. Te veel ruimte innemen
Dit geldt zowel voor een werkplek als een persoonlijke ruimte. Sommige mensen nemen zo veel ruimte in op een bureau, dat hun collega’s amper een flesje water neer kunnen zetten. Dat is niet echt comfortabel werken zo. Daarbij komt dat jij zelf ook niet in iemand zijn “personal space” moet gaan zitten. Houd een klein beetje afstand, dan voelt iedereen zich op zijn gemak.
15. Sociale evenementen ontwijken
Of je nu gewoon een beetje verlegen bent of denk dat je betere dingen te doen hebt, het nooit aanwezig zijn bij sociale evenementen is niet bevorderlijk voor jouw werkervaring. Wanneer je iedere bedrijfslunch of team-building dag ontwijkt, wek je het idee dat je arrogant en niet sociaal bent. Ook word je zo nooit echt onderdeel van het team.
16. Slechte persoonlijke gewoontes
Constant met je sleutels spelen, je telefoon checken, kauwgom kauwen, op de nagels bijten. Dit zijn allemaal voorbeelden van slechte gewoontes die jouw collega’s kunnen irriteren. Vaak heb je niet eens door dat je zo’n gewoonte hebt. Probeer je er bewust van te worden, dan kun je er wat aan veranderen.
17. Vloeken
Het kan wel eens stressvol worden op de werkvloer. Toch doe je er goed aan om het vloeken zo veel mogelijk achterwege te laten. Dit komt namelijk onprofessioneel over en jouw collega’s zullen de indruk krijgen dat je de situatie niet meer in de hand hebt.
18. Onaangename e-mail gewoontes
Als jouw bedrijfscultuur informeel is, hoef je misschien niet altijd formele e-mails te sturen. Maar ook dan zijn er dingen die je beter niet kan doen. Bijvoorbeeld “URGENT” in de onderwerp regel zetten, terwijl de e-mail helemaal niet urgent is. Zo maak je iemand zijn mailbox erg onoverzichtelijk.
19. Persoonlijke telefoontjes
Het is natuurlijk begrijpelijk dat, wanneer je een fulltime werkweek hebt, je af en toe dingen onder werktijd moet regelen. Toch is het niet de bedoeling dat je de hele dag privé telefoontjes pleegt met vrienden of familie. Hier lijdt jouw eigen werk onder en het staat niet netjes tegenover jouw collega’s.
20. Passief zijn
Een beetje rondslenteren, passief en ongemotiveerd zijn. Dit soort gedrag is aanstekelijk en dus kunnen jouw collega’s dit van je overnemen. Wedden dat jouw werkgever dit niet op prijs stelt?
21. Roddelen
Helaas is dit iets wat op bijna iedere werkvloer gebeurt. Toch betekent dit niet dat jij hieraan mee zou moeten doen. Roddels verspreiden zet jou niet in de beste positie als professional. Daarnaast kom jij dan minder snel in aanmerking voor promotie. Een werkgever denkt namelijk twee keer na voordat hij of zij een roddelaar in een managementpositie zet. Probeer er dus zo min mogelijk aan mee te doen en ga zeker niet zelf roddels over anderen verspreiden.
22. Slechte hygiëne
Er is niets minder vervelend dan in gesprek zijn met iemand die zijn persoonlijke hygiëne een beetje verwaarloost. Dus een frisse douche, een beetje deo en gekamde haren zijn absoluut geen overbodige luxe. Jouw collega’s zullen je dankbaar zijn!
Herken jij jezelf in één (of meerdere) van deze punten? Het is nooit te laat voor verandering. Het belangrijkste is om je er bewust van te worden dat je zo’n gewoonte hebt. Dat is namelijk al het halve werk!
Krijg je nooit genoeg van lijstjes? Dan is deze blog over de top 10 game events wel iets voor jou!
Werken met fijne collega’s? Kom werken bij Linden-IT!
Wij zorgen er niet alleen voor dat jij op een fijne plek terecht komt. Bij Linden-IT stellen wij een persoonlijk groeiplan met je op,
zodat jij jezelf altijd kunt blijven ontwikkelen. Solliciteer direct!