Virtual Reality toepassingen ook voor service
Virtual reality is een van de grootste technologische innovaties van onze tijd. Een nieuw medium. Een nieuwe manier om een verhaal te vertellen. Het is nu al mogelijk om samen met drie vrienden de hoofdrol te spelen in een Star Wars avontuur van Disney!
Gelukkig belooft virtual reality veel meer te worden dan alleen spectaculair entertainment. Het medium wordt nu al gebruikt voor therapie, educatie en kunst.
Wat is VR?
Virtual reality is het zo nauwkeurig mogelijk simuleren van de realiteit. Een goede VR ervaring houdt het brein zo voor de gek dat je hersenen de ervaring bijna niet meer kunnen onderscheiden van echte wereld. VR doet dit door de zintuigelijke informatie van het lichaam over te nemen. Je ogen zien een 3D wereld, niet zoals in de bioscoop, maar echt drie dimensionaal. Waar je in kan rondlopen en objecten van elke kant kan bekijken. Je oren horen drie dimensionaal geluid. Je kan precies horen van welke kant het geluid komt. Alle zintuigen worden gebruikt. Je tastzin, je balans. Het is zelfs sociaal. Je kan met meerdere mensen in een virtuele ruimte staan, naar elkaar zwaaien en met elkaar praten, maar dan als je virtuele zelf. Doordat alle zintuigen worden gebruikt, wordt een VR ervaring opgeslagen als een herinnering. Dit zorgt voor een betere retentie van de informatie.
Leren en therapie met VR
Virtual reality maakt een nieuwe manier van leren mogelijk. In plaats van lezen, zien of horen, ervaar je de lesstof. Virtual Reality wordt nu al gebruikt om bijvoorbeeld wiskunde lessen beter te visualiseren.
Ook wordt het ingezet in training van bijvoorbeeld automonteurs. Je kan een auto helemaal virtueel uit elkaar halen en weer in elkaar zetten.
Virtual reality wordt ook al gebruikt voor therapie. Mensen met hoogtevrees kunnen eerst virtueel wennen aan een keukentrapje voordat ze echt met een hoogte geconfronteerd worden.
Virtual Reality service
Ook VR klantenservice wordt nu ontwikkeld. De VR bril van de toekomst is je eigen telefoon. Je klikt het scherm in een bril en plotseling staat er iemand bij je in de kamer. Deze persoon staat eigenlijk aan de andere kant voor de wereld, maar voor jullie beiden lijkt het net alsof jullie tegenover elkaar staan. Dit maakt de klantenservice ervaring veel persoonlijker en meer empatisch.
Over de Auteur
Sammie de Vries is een virtual reality expert, die zich specialiseert op het gebied van storytelling.
“ Ik heb altijd al verhalen verhalen willen vertellen. Films, boeken, toneel, ik vind het allemaal prachtig, maar toen ik 5 jaar geleden hoorde van virtual reality, was ik meteen verkocht. Een nieuw medium. Een nieuwe manier om een verhaal te beleven. VR maakt het mogelijk om zelf de hoofdrol in een verhaal te spelen.
Toen ik hier meer over wilde weten, bleek dit onmogelijk. VR was nog zo nieuw, er was niks over bekend. Na een eindeloze hoeveelheid google searches vond ik dan toch een plek om te leren. Het Medialab van de HvA zocht een storyteller voor hun oculus project. Ik werd de schrijver van een interactieve virtual reality film. Met een interdisciplinair team hebben we een half jaar full time aan het project gewerkt in samenwerking met WeMakeVR en AVRO/TROS.
Nu werk ik zelf bij de HvA als VR storytelling expert en begeleid de 6 groepjes van de VR minor. Elk groepje werkt in een interdisciplinair team een half jaar aan een serieus project. Eén van de groepjes ontwikkelt bijvoorbeeld een VR training voor KLM.
Ook help ik bedrijven zoals Artis om te kijken hoe zij VR kunnen inzetten als educatief middel. Verder geef ik masterclasses en VR demonstraties aan bedrijven en scholen.”